1.  BEFEJEZÉS

A jövőre nézve az Internet fejlődése nem áll meg. A NASA szakemberei már a bolygóközi internet gondolatával kacérkodnak. Reményeik szerint még idén létrejöhet egy netkapcsolat a Föld és legközelebbi bolygótársunk, a Mars között. A kapcsolat létrehozásához szükséges Mars Express műholdat hamarosan eljuttatják a vörös bolygóra.

 A fejlesztés a Földön sem állt le. Minden eddiginél gyorsabb adatletöltési protokollt  fejlesztett ki a Kaliforniai Technológiai Intézet kutatócsapata. Az új protokoll, aminek segítségével egy teljes mozifilmet 5 másodperc alatt lehet letölteni, a Fast TCP (Transmission Control Protocol) nevet kapta.Elvben teljesen kompatibilis a ma használatos TCP eszközökkel, így - legalábbis a mai internet infrastruktúra kábelhálózatán - jelentős többletberuházások nélkül használható. A Fast TCP-re inkább a szórakoztatóipar lesz vevő. A 2008-ban bevezetésre kerülő új internet szabvány pedig nem tudni, milyen TCP-re épül majd, egy biztos, a mobileszközökön is működő új IPv6 (a címző rész) protokollt ismeri majd, ami által megszűnnek a címzési korlátok, és hatékonyabb, megbízhatóbb információáramlás válik lehetővé.

Dolgozatommal az Internet nagyon bonyolult felépítését és temérdek szolgáltatásait próbáltam felvázolni. Ahhoz, hogy mindent reszlétessen kielemezzünk, talán még egy könyv is kevés. Az Internetnek még nagyon sok szolgáltatása van, ami még új, vagy csak még nem használjuk . Ezért próbáltam csak a leglényegesebb dolgokat kiemelni. Remélem dolgozatom segítséget nyújtott az internet kiismeréséhez.